Успешно собрано пчелно семејство со импровизиран „Bee vac“

9 01 2015

Летоска, некаде во средината на август, познаници ме повикаа за собирање на пчелен рој закачен на орев веднаш над влезот од домот на едно семејство. При инспекција на местото видов дека тоа не е рој туку веќе комплетно пчелно семејство со повеќе изградени сотови. Семејството беше закачено на висина од 6-7 метри, а беше невозможно да се стави скала, што беше дополнителен проблем за негово отстранување. Поради фреквентноста на местото и постојаните минувачи (улица во населба Железара) не ни размислував за истресување на ројот во кошница и потоа да ги сечам сотовите еден по еден, а и поради висината тоа ќе одеше доста тешко. За пристап до семејството најдов решение-градежно монтажно скеле, но проблемот беше како да се соберат пчелите, а при тоа да не се предизвикаат несакани последици по минувачите и секако по мене. Единственото разумно решение беше Bee Vac, односно импровизирана правосмукалка за пчели. Од многуте верзии и упатства за изработка на вакви собирачи, успеав за една вечер да направам импровизирана верзија на вакуумски собирач на пчели, користејќи неколку црева од садопер, пластична канта со капак, малку ситна мрежа и правосмукалка. На тестот со ситни топчиња од хартија и разни други дребулии, собирачот функционираше беспрекорно, но уште беше непознато дали и врз пчелите ќе работи без проблеми.

Наредниот ден, околу попладне, скелето беше монтирано и се беше спремно за собирање на пчелите. Стравот и сомнежите за функционирањето на пчеларската правосмукалка биле непотребни. Пчелите непречено беа вшмукувани од правозмукалката и неповредени се складираа во пластичната кофа. Оваа ситуација беше нова и многу интересна за мене, а исто така и за многу минувачи, кои застануваа и гледаа во збирот од чудни ситуации и акции на 6 метри височина. Со мене имав помошник кој слабо работи со камери и слична техника, па жално е и штета што имав време да направам само неколку фотографии од целиот настан. Ќе беше тоа одлична фоторепортажа. Собрани беа некаде повеќе од половина од пчелите и веќе јасно можеа да се видат сотовите во кои, за чудо скоро и да немаше мед, а имаше прилично многу легло. Прашање беше дали ако семејството останело прикачено на гранката (во услови да не им сметаат пчелите на луѓето кои живеат таму) ќе ја преживеало зимата. Откако беа собрани сите пчели, еден по еден ги исеков и сотовите, ги прикачив со жица за рамки и ги сместив во сандак. Операцијата, која поради малиот простор за манипулација и движење по скелето и височината, траеше околу еден час, успешно заврши.

По пристигнување на пчеларник и поставување на кошницата на своето постојано место, забележав дека дел од саќето, најверојатно при транспорт, се изместило од првобитната позиција на рамките, па тука имаше мала интервенција за негово прицврстување.

Ги отворив пчелите од кофата и тие полека и во колони излегуваа и се вселуваа во новиот дом. Кога кофата се изпразни, кошницата беше затворена, а во хранилката сипав малку сируп колку да се повратат од стресот.

По неколку дена, при преглед на ова семејство забележав отворени матичници. Семејството во целата таа гужва и стресна ситуација најверојатно ја загубила матицата, која јас во брзањето да ги соберам пчелите и сместам во кошница, не се ни обидував да ја најдам или видам. Семејството изведе нова матица, истата се спари, а во меѓувреме пчелите добиваа добра количина на сируп. Сега е истретирано со оксална киселина, доби погача и успешно е зазимено.

 

Advertisements

Дејства

Information

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s
%d bloggers like this: