За мене

Се викам Горан. Дипломиран земјоделски инженер, постдипломец од областа Зоохигиена на Факултетот за земјоделски науки и храна. 2010-та ми е прва година на пчеларење. Година кога решив да започнам со 4 сандаци (2 Дадан-Блат и 2 Лангстрот-Рут) со што ја остварив долгогодишната желба-пчеларењето. Моментно имам 10 семејства. Иако постојат одредени идеи и планови за поинтензивно пчеларење и зголемување на бројот на друштва, засега останувам на нивото на кое  пчеларењето ми претставува вистинско задоволство, уживање и откривање на “тајните и мистериите” на апикултурата. Пчеларникот ми е сместен во Р’жаничино, Скопско, во предел каде преовладуваат багремот, чалијата, мајчината душица, капината, а од фуражните застапени се еспарзетата и луцерката. И сончогледот како индустриска култура полека се враќа на полињата и секоја година е се позастапен. Тука се и најразличните видови на детелини, трња, градинарски и овошни култури, плевели и тн. кои овозможуваат солидни услови за стационарно пчеларење.

Advertisements

One response

27 11 2010
Nuredin ismani

Jas sum pcelar od Tetovsko , s.Odri ,imam 135 pcelni semejstva ,profesionalno se bavim so pcelarstvo, pa sakav da ti kazuvam deka ne si zgresil sto si pocnal da se bavish so pcelarstvo.Za svaki slucaj ja imas mojata podrska.Mozes da mi pisuvas vo mojata adres vo facebook.(Nuredin Ismani).

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s
%d bloggers like this: